Χρήσιμα Άρθρα

Πρέπει να τα γνωρίζετε!

Η μεσιτική αμοιβή δηλ. η αμοιβή που θα πληρώσετε τον μεσίτη για την υπόδειξη συγκεκριμένου ακινήτου που σας έκανε και το οποίο αγοράσατε ή ενοικιάσατε δεν ορίζετε απο καμία νομοθεσία, είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη και δεν υπόκειται σε κατώτατα νόμιμα όρια.


Η χρήση γενικών όρων συναλλαγών στη σύμβαση μεσιτείας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2251/1994 (Α΄ 191).
Η μεσιτική αμοιβή συνήθως στις αγοραπωλησίες ειναι 2% απο την μεριά του αγοραστή και 2% απο την μεριά του ιδιοκτήτη και αφορά την εμπορική αξία του ακινήτου. Αυτό όμως μπορεί να μεταβληθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αρκετές οι περιπτώσεις όπου οι υποδείξεις ευκαιριών τιμολογούνται με μεγαλύτερα ποσοστά απο τους μεσίτες με ποσοστά που μπορούνε να φτάνουνε και το 7% . Στις περιπτώσεις ενοικίασης η αμοιβή συνήθως ορίζετε στο 1 ενοίκιο απο τον μισθωτή και 1 ενοίκιο απο τον εκμισθωτή (μισό σε περίπτωση κατοικίας). Οι αμοιβές αυτές επιβαρύνονται με τον νόμιμο ΦΠΑ δηλ. 24% .

Έτσι για ενα ακίνητο που αγοράζετε απο υπόδειξη μεσιτικού γραφείου και του οποίου η συμφωνία αγοράς έκλεισε στα 100.000 Ευρώ η οφειλή σας απέναντι στο μεσιτικό γραφείο είναι 2%x100.000= 2.000 Ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% .

Απο την στιγμή που επιλέξετε να αγοράσετε ενα ακίνητο μέσω μεσίτη τότε να γνωρίζετε οτι θα πρέπει να υπογράψετε έγγραφο υπόδειξης ακινήτου στο οποίο ορίζετε η μεσιτική αμοιβή και στο οποίο αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του μεσίτη όπως ο αριθμός φορολογικού του μητρώου, καθώς και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. του. Αν ο μεσίτης δεν ασκεί νόμιμα το επάγγελμα τότε δεν έχετε καμία οικονομική οφειλή απέναντι του .

Μπορείτε να κατεβάσετε την νομοθεσία που αφορά τους μεσίτες ΕΔΩ (σε μορφή pdf) .
Νόμος Μεσιτών

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Μοναδική περίπτωση αναδημοσίευσης του παρόντος με την συγκατάθεση του εκδότη και την αναφορά του MesitesIoa.gr σαν αναφερόμενος ιστότοπος με url.

Copyright © MesitesIoa.gr

Έδρα Συλλόγου

Αραβαντινού 5Ε
Ιωάννινα
Τκ. 45444

Ελάτε σε Επαφή Μαζί μας

Copyright

Copyright © 2024 Mesites Ioannina. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.